Wat is Omgevingsloket online?
Op Omgevingsloket online kunt u:
- De vergunning- en meldingplicht checken
- Alles in één keer online regelen
- De status van aanvragen volgen
Veelgestelde vragen
In de rubrieken op deze pagina staan veelgestelde vragen. Staat uw vraag er niet bij of wilt u meer weten? Meer informatie en tips bij het werken met het Omgevingsloket online vindt u bij Kenniscentrum InfoMil. Voor inhoudelijke vragen over uw aanvraag, melding of vergunning kunt u contact opnemen met uw gemeente, uw waterbeheerder of de provincie.
Vergunningcheck
- Moet ik de vergunningcheck verplicht uitvoeren voor ik een aanvraag/melding opstel?
Nee, de check is niet verplicht. Het is een hulpmiddel om te bepalen of u een vergunning nodig hebt of een melding moet doen. U kunt wel direct na de check een aanvraag/melding starten. Een aantal gegevens uit de check wordt dan meegenomen in de aanvraag/melding.
- Voor hoeveel adressen kan ik de check doen?
De check is bedoeld voor één adres of locatie. Wanneer u op verschillende adressen of locaties dezelfde soort werkzaamheden gaat uitvoeren, is het verstandig dat u voor alle adressen en locaties een check doet.
- Hoe lang duurt een vergunningcheck?
Het checken duurt gemiddeld vijf minuten per gekozen werkzaamheid of activiteit.
- Wat kan ik met de uitkomst van de vergunningcheck?
De uitkomst van de check laat zien voor welke werkzaamheden en activiteiten u een omgevingsvergunning en/of watervergunning nodig hebt, dan wel een melding moet doen. De check geeft (onder voorbehoud) ook aan welke procedure de aanvraag zal volgen en welk bevoegd gezag de aanvraag/melding behandelt. Ook ziet u welke bijlagen u aan de aanvraag/melding moet toevoegen. Tot slot geeft de uitkomst van de check nog tips voor de aanvraag.
- Voor welk soort werkzaamheden heb ik een watervergunning nodig of moet ik een melding doen?
- Steiger aanleggen of bouwen
- Water of stoffen op oppervlaktewater lozen
- Bodem saneren met een lozing op het oppervlaktewater
- Damwand slaan
- Bronbemaling (grondwater onttrekken)
- Bouwen op, aan of in de buurt van een waterstaatwerk, zoals een dijk, een gemaal of een waterbergingsgebied
- Drainage of ontwateringsvoorziening aanleggen
- Waterberging aanleggen
- Watergang, sloot of greppel dempen
- Afkoppelen van hemelwater naar oppervlaktewater (meldingplichtig op grond van lozingsregels voor afvalwater)
- Bodemenergiesysteem aanleggen (grondwater onttrekken)
- Drinkwaterwinning (grondwater onttrekken)
- Gronden beregenen
Met behulp van de vergunningcheck controleert u of u daadwerkelijk een vergunning nodig hebt of melding moet doen.
- Is de uitkomst van de vergunningcheck 100% waterdicht?
Met behulp van de vergunningcheck kan een algemene indicatie worden verkregen of een omgevingsvergunning of watervergunning of een melding in het kader van de Wabo of Waterwet nodig is. Hoewel aan het opstellen van de vragen in de vergunningcheck zeer veel zorg is besteed, kan de aan de gegeven antwoorden ontleende uitkomst geen absolute zekerheid bieden aan degene die het project wil verrichten. Daarnaast is het mogelijk dat voor het project op grond van andere regelgeving nog vergunningen noodzakelijk zijn. Het wordt aanbevolen om bij onduidelijkheid het bevoegd gezag te raadplegen.
- Volgens de vergunningcheck ben ik vergunningplichtig, maar in mijn gemeente gelden geen welstandseisen. Moet ik dan toch een vergunning aanvragen?
De vergunningcheck kan niet bepalen of er wel of geen welstandseisen gelden. Als in uw gemeente geen welstandseisen gelden, hoeft u in twee gevallen geen vergunning aan te vragen:
- U bouwt een aanbouw op minder dan een meter van het openbaar terrein
- U bouwt een dakkapel aan de voorkant van een woning of een ander hoofdgebouw
- Wat gebeurt er met de gegevens die ik invoer in de check?
De check is anoniem. De antwoorden die u tijdens de check invult, worden niet bewaard. Alleen als u direct na de check een aanvraag of melding start, worden de antwoorden uit de check zoveel mogelijk automatisch ingevuld. Pas na het inloggen worden deze gegevens bewaard.
- Wat betekent de term 'bevoegd gezag'?
Het bevoegd gezag is het bestuursorgaan dat in de Wabo of de Waterwet is aangewezen om te beschikken op een omgevingsvergunning of watervergunning. Dit kan de gemeente, de waterbeheerder, de provincie of de rijksoverheid zijn.
- Wat houden de termen 'bedrijf' en 'inrichting' in?
De milieuregelgeving gaat uit van het begrip 'inrichting'. In de meeste gevallen is dit gelijk aan 'bedrijf'. Voor de leesbaarheid wordt in Omgevingsloket online meestal het woord 'bedrijf' gebruikt, terwijl daarmee 'inrichting' wordt bedoeld. De milieuregelgeving kan echter ook van toepassing zijn op activiteiten die niet binnen een 'bedrijf' plaatsvinden, zoals een opslagtank voor propaan bij een woning. In dit geval wordt het woord 'bedrijf' ook gebruikt, maar wordt het ruimere begrip 'inrichting' bedoeld.
Aanvraag/melding
- Waarom moet ik een vergunning aanvragen/melding doen?
Er zijn wetten om ervoor te zorgen dat de omgeving veilig, schoon, mooi en gezond blijft. In die wetten staat wat u wel en niet mag doen in de omgeving. Iedereen die iets wil veranderen aan de omgeving moet zich aan deze wetten houden.
Wanneer u werkzaamheden niet zonder vergunning/melding mag uitvoeren, moet u een vergunning aanvragen/melding doen. Het bevoegd gezag controleert dan of u de werkzaamheden mag uitvoeren.
- Wat heb ik allemaal nodig voor een online aanvraag/melding?
In een aanvraag/melding moet u detailinformatie geven over de werkzaamheden en activiteiten die u wilt gaan uitvoeren. Dit kan variëren van de maten van een huis en de kleuren van de stenen tot de persoonsgegevens van mensen die met gevaarlijke stoffen werken of de exacte coördinaten van de plek van een lozing. Daarnaast zijn er verschillende bijlagen nodig. Welke dit zijn staat in de uitkomst van de check en de tab Bijlagen van de conceptaanvraag/melding.
- Kan ik hulp krijgen bij het opstellen van de aanvraag/melding?
Ja, u kunt bij het bevoegd gezag terecht voor hulp of uw aanvraag/melding door iemand anders laten opstellen. U kunt het bevoegd gezag telefonisch of per e-mail om hulp vragen. U kunt er ook voor kiezen om iemand anders, zoals een familielid, buur of aannemer te machtigen om uw aanvraag/melding op te stellen.
Lees ook
Wat is machtigen?- Hoe lang duurt het opstellen van een aanvraag/melding?
Dit is afhankelijk van het soort aanvraag. Het opstellen van een eenvoudige aanvraag/melding duurt bij elkaar ongeveer een half uur. Het invullen van de algemene gegevens duurt gemiddeld vijftien minuten. Het specificeren van de werkzaamheden en activiteiten duurt gemiddeld tien minuten. Het uploaden van bijlagen duurt gemiddeld tien minuten.
- Kan ik ook één of meer losse meldingen doen?
Ja, dat is mogelijk. Meldingen hoeven niet gekoppeld te zijn aan een vergunningaanvraag.
Let op! Als u meldingplichtig bent op grond van het Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer (Activiteitenbesluit) of het Besluit bodemkwaliteit kunt u de melding niet doen via Omgevingsloket online. Meldingen in het kader van het Activiteitenbesluit doet u via de Activiteitenbesluit Internet Module (AIM). Meldingen in het kader van het Besluit bodemkwaliteit doet u via het Meldpunt Bodemkwaliteit.
- Hoe ver van tevoren moet ik een melding doen?
De termijnen voor meldingen lopen uiteen van 5 werkdagen tot 8 weken voor aanvang van de werkzaamheden/ingebruikname van een gebouw. Welke termijn op een melding van toepassing is, wordt aangegeven in de uitkomst van de vergunningcheck. Neem voor meer informatie over meldingstermijnen contact op met het bevoegd gezag.
- Wat gebeurt er met een melding nadat ik deze indien?
Wanneer u een melding indient (zowel een losse melding, als een melding die deel uitmaakt van de vergunningaanvraag) wordt deze naar het betreffende bevoegd gezag gestuurd. De melding krijgt dan de status Gemeld.
In sommige gevallen zal het bevoegd gezag nog bepaalde eisen aan de uitvoering van de werkzaamheden stellen. Na afronding van de werkzaamheden kan het bevoegd gezag controleren of u zich aan deze eisen hebt gehouden.
- Wat kost een omgevingsvergunning/ watervergunning?
De kosten (leges) voor een omgevingsvergunning zijn per gemeente anders. Kijk op de website van uw gemeente voor de precieze leges. Ook aan de watervergunning zijn leges verbonden. Deze zijn per waterschap of provincie vastgelegd en kunnen dus verschillen. Rijkswaterstaat heft geen leges.
- Hoe lang duurt de behandelprocedure?
Voor zowel de omgevingsvergunning als de watervergunning zijn er twee mogelijke behandelprocedures. Eenvoudige aanvragen volgen de reguliere procedure met een beslistermijn van maximaal acht weken. Complexere aanvragen volgen de uitgebreide procedure met een beslistermijn van maximaal 6 maanden. Beide procedures kunnen eenmaal met maximaal zes weken worden verlengd.
Lees ook
- Wanneer verandert er iets aan de beslistermijn?
Het bevoegd gezag kan beslissingen nemen waardoor het langer duurt voordat u de beschikking ontvangt:
- Aanvulling gevraagd: er is meer informatie nodig voor het behandelen van de aanvraag. Het bevoegd gezag bepaalt de termijn waarbinnen u de aanvulling moet indienen. De beslistermijn gaat weer lopen wanneer u de aanvullingen indient of wanneer de aanvullingstermijn voorbij is.
- Aanhouden beslissing: het bevoegd gezag moet wachten met het nemen van het besluit op een ander besluit dat invloed kan hebben op uw aanvraag, zoals de wijziging van het bestemmingsplan. Zodra het andere besluit is genomen, gaat de beslistermijn weer lopen.
- Beslistermijn verlengen: het bevoegd gezag kan de beslistermijn voor zowel de reguliere als de uitgebreide procedure eenmaal met zes weken verlengen.
- In gevallen van overmacht of in afwachting van documenten uit het buitenland, kan het bevoegd gezag de beslistermijn opschorten.
In alle gevallen zal het bevoegd gezag u informeren over het langer worden van de beslistermijn.
- Kan ik in één aanvraag een aanvraag voor een omgevingsvergunning, een watervergunning en één of meer meldingen tegelijk opstellen en indienen?
Ja, dat kan. Als u een aanvraag opstelt met daarin werkzaamheden met betrekking tot een omgevingsvergunning, watervergunning en één of meer meldingen , wordt de aanvraag na indiening gesplitst in een aanvraag voor de omgevingsvergunning, een aanvraag voor de watervergunning en één of meerdere meldingen. Dit is nodig omdat er per vergunningaanvraag/melding een ander bevoegd gezag kan gelden. Bovendien kennen meldingen geen behandelprocedure.
Lees ook
Wat gebeurt er met een melding nadat ik deze indien?- Wat doe ik als ik het niet eens ben met de beschikking?
In het geval van een reguliere procedure kunt u tot zes weken na bekendmaking van de beschikking bezwaar maken. De hoofdregel is dat de beschikking een dag na de bekendmaking van kracht wordt. Als u het daar niet mee eens bent, kunt u de rechtbank om een voorlopige voorziening vragen.
Nadat u bezwaar hebt gemaakt, kunt u nog in beroep (bij de rechtbank) en eventueel hoger beroep (bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State) gaan.
In het geval van een uitgebreide procedure geldt dat u eerst naar aanleiding van het ontwerpbesluit zes weken de tijd hebt om zienswijzen in te dienen. Na bekendmaking van de beschikking hebt u zes weken om beroep aan te tekenen en daarna eventueel nog hoger beroep.
De beschikking wordt een dag na afloop van de beroepstermijn van kracht. Als u het daar niet mee eens bent, kunt u de rechtbank om een voorlopige voorziening vragen.
- Wat is machtigen?
Machtigen betekent dat een persoon of bedrijf een ander persoon of bedrijf, zoals een familielid, buur of aannemer, een volmacht geeft om namens hem een vergunning/melding op te stellen en in te dienen. De gemachtigde die de aanvraag of melding doet, gebruikt zijn of haar eigen DigiD (particulieren) of eHerkenning (bedrijven). Als de machtiger zelf ook DigiD of eHerkenning heeft, kan hij of zij hiermee inloggen om de aanvraag te bekijken.
De gemachtigde heeft naast de naam- en adresgegevens ook het BSN of KvK-vestigingsnummer van de machtiger nodig om de aanvraag te doen. Dan weet het bevoegd gezag wie de aanvrager of melder is. De gemeente onderhoudt over de aanvraag of melding echter contact met de gemachtigde.
- Wat is vooroverleg?
Voor u een aanvraag of melding indient, kunt u ook eerst in overleg gaan met het bevoegd gezag dat uw aanvraag moet beoordelen. Tijdens het vooroverleg toetst u samen de haalbaarheid van de plannen. Voor het vooroverleg kan het bevoegd gezag kosten in rekening brengen. Deze kosten worden leges genoemd. Wat de kosten zijn, kunt u vinden in de legesverordening van het bevoegd gezag.
Een deel van de overheidsorganisaties ondersteunt vooroverleg via Omgevingsloket online. Tijdens het vooroverleg kunt u in het loket het bevoegd gezag laten meekijken in uw conceptaanvraag of -melding. Dit kan via de optie ‘Vooroverleg’. U kunt het vooroverleg op ieder moment weer stoppen.
Als vooroverleg via Omgevingsloket online niet mogelijk is, dan kunt u contact opnemen met het bevoegd gezag. U vindt de contactgegevens in het Omgevingsloket.
eHerkenning en Omgevingsloket online
- Waarom heb ik eHerkenning nodig voor Omgevingsloket online?
eHerkenning is een gestandaardiseerde, elektronische identificatiedienst voor de digitale herkenning van bedrijven door de overheid. Bedrijven kunnen met hun eHerkenningsmiddel bij diverse overheidsorganisaties terecht.
U hebt eHerkenning nodig om veilig gebruik te maken van Omgevingsloket online. Door in te loggen blijven uw gegevens beschermd. Door eHerkenning is voor de overheid duidelijk met wie zij zaken doet, ondanks dat u niet meer in persoon met uw paspoort aan het loket staat.
Meer informatie over eHerkenning staat op de website van eHerkenning
- Welk eHerkenning betrouwbaarheidsniveau heb ik nodig?
Het betrouwbaarheidsniveau geeft de mate van veiligheid van het inloggen aan. eHerkenning wordt aangeboden op verschillende betrouwbaarheidsniveaus.
Per 1 april 2014 is voor Omgevingsloket online eHerkenning met minimaal betrouwbaarheidsniveau 2 benodigd. Belangrijk verschil met betrouwbaarheidsniveau 1 is dat de wettelijk vertegenwoordiger van een bedrijf expliciet bepaalt wie er namens het bedrijf bevoegd is zaken te doen via Omgevingsloket online. Dit geeft bedrijven meer zekerheid bij het gebruik van Omgevingsloket online.
U herkent het vereiste betrouwbaarheidsniveau aan het eHerkenning vignet.
Meer informatie over de betrouwbaarheidsniveaus staat op de website van eHerkenning.
- Kan ik ook met hogere betrouwbaarheidsniveaus van eHerkenning inloggen?
Ja, dat kan. Het Omgevingsloket online hanteert een minimaal betrouwbaarheidsniveau 2. Dat betekent dat de hogere niveaus (niveau "2+" en hoger) ook geaccepteerd worden.
Het kan echter voorkomen dat inloggen op Omgevingsloket online niet lukt met betrouwbaarheidsniveau 2 of hoger. Dat betekent dat u geen aanvragen/meldingen kunt aanmaken of inzien. Als dit zich voordoet moet u in het machtigingenregister laten vastleggen dat u mag inloggen op Omgevingsloket online. Neem hiervoor contact op met de beheerder van het machtigingenregister binnen uw bedrijf. De beheerder kan u machtigen zodat u kunt inloggen op Omgevingsloket online.
Meer informatie over de betrouwbaarheidsniveaus staat op de website van eHerkenning.
- Mijn instelling of buitenlands bedrijf heeft geen eHerkenning. Wat nu?
Om eHerkenning te kunnen aanschaffen heeft uw instelling of buitenlands bedrijf een KvK-nummer nodig. Als buitenlands bedrijf kunt u het KvK-nummer van een Nederlandse vestiging van uw bedrijf gebruiken om eHerkenning aan te vragen. Sommige instellingen en buitenlandse bedrijven kunnen geen KvK-nummer en daarmee geen eHerkenning krijgen. Met een speciaal inlogaccount kunt u voor het indienen van aanvragen en meldingen toch gebruikmaken van Omgevingsloket online.
Toegankelijkheid
- Toegankelijkheid
Het is belangrijk dat iedereen in Nederland mee kan doen, ook mensen met een handicap. Daarom is het Omgevingsloket zo veel mogelijk ook toegankelijk voor mensen met een (visuele) handicap. Hierbij gaan wij uit van de richtlijnen die de overheid heeft opgesteld. Hoe het Omgevingsloket online op deze richtlijnen scoort kunt hier lezen.
Daarnaast is er in de OLO de mogelijkheid om deze op hoog contrast te zetten. Hieronder kunt u lezen hoe u dat kunt doen.
- Hoe kan ik "hoog contrast modus" instellen voor een betere leesbaarheid?
Voor mensen met (een vorm van) kleurenblindheid of een andere visuele handicap is het van belang dat het onderscheid (contrast) tussen de voor- en de achtergrondkleur van de informatie voldoende groot is. Omgevingsloket online biedt de mogelijkheid om het onderscheid tussen de voor- en achtergrondkleur te verhogen. Hierdoor wordt de website beter leesbaar. Dit heet hoog contrast modus.
Hoe schakelt u hoog contrast in?
U kunt hoog contrast instellen door op de snelkoppeling met de tekst ‘Hoog contrast’ rechts bovenin de pagina van het Omgevingsloket online te klikken. Het hoog contrast wordt dan direct ingesteld. De snelkoppeling heet nu ‘Normaal contrast’ en door het nogmaals klikken op de snelkoppeling kunt u terugschakelen naar het normale contrast.
Wat als het niet werkt?
De meeste browsers ondersteunen javascript. Het kan zijn dat javascript is uitgeschakeld. U kunt javascript via de instellingen van de browser aanzetten. Het kan ook zijn dat uw browser geen Java ondersteund. In dat geval raden wij aan een andere browser te gebruiken.
Zijbalk met taken en/of contactinformatie
Snel beginnen
Controleer of u vergunningplichtig of meldingplichtig bent met de vergunningcheck of log in en start een nieuwe aanvraag/melding.Op papier
Liever een aanvraag op papier? Kies dan papieren formulier samenstellen. U kunt ook eerst de vergunningcheck doen en daarna overgaan op een papieren formulier.Informatie
Meer informatie? Voor inhoudelijke vragen kunt u terecht bij uw gemeente, waterschap of provincie. Kenniscentrum InfoMil biedt informatie en tips voor het werken met Omgevingsloket online.
Informatie over het nieuwe Omgevingsloket vindt u op het Informatiepunt Leefomgeving